Fem litt sunnere slag til jul

Her har jeg samlet mine gode gamle slag, oppskrifter som jeg har delt i forbindelse med jul helt siden jeg startet denne bloggen for over 10 år siden. Kanskje finner du en eller flere oppskrifter som du lar deg friste av. Felles for alle er at jeg har forsøkt å gjøre dem så magevennlige og lite belastende som mulig, og samtidig skape gode, julete smaksopplevelser. Med et ønske om en fredelig og god førjulstid uten mageknip og skyhøyt blodsukker <3

Oppskrift pepperkakefudge

Denne oppskriften delte jeg for 10 år siden, en hit av de store og jeg får stadig tilbakemeldinger fra lesere. Jeg vet at denne er tradisjon i mange hjem 🙂

Du trenger:

3 dl mandler, helst bløtlagt og tørket på forhånd

2 dl dadler

4 ss lønnesirup

1 ts kanel

1 ts kardemomme

1/2 ts nellik

1/2 ts ingefær

1 ts stjerneanis

Noen gode drag med pepperkverna

Slik gjør du:

Mal nøttene i kjøkkenmaskin og ha i resten av ingrediensene

Seige og myke som fudge eller karamell, ekstra gode i konsistensen om du tar kulene ut av fryseren og spiser med det samme. Eller bare mumse pepperkakedeigen som den er.

Ristopper

Du trenger:

3 plater mørk sjokolade
150 gram extra virgin kokosolje
100 gram smør
2 ss rørsukker
2 ss kollagen (kan sløyfes)
2 eggeplommer
1, 5 liter puffa ris

Slik gjør du:

Smelt kokosfett og smør, bland i den mørke sjokoladen og kollagen. Kjøl ned til ca 50 grader (jeg bruker fingeren som termometer) og rør inn eggeplommene, da tykner massen noe.

Bland sjokoladesausen og puffa ris i en stor bolle og fordel blandingen i muffinsformer. Sett kaldt for at de skal stivne.

Oppbevares i lufttett boks i kjøleskap eller frys.

Magevennlige julemenn- og damer

Jeg har endelig klart å omgå den vanligste kakemann/julemann/juledame-oppskrift og fått til en supergod og magevennlig variant. Minuset med langtidsheving og bruk av urkorn er at de ikke blir like «pene» som den hurtige hvetebaksten, men jeg er mer opptatt av det indre enn det ytre, så det så.

Du trenger:

4 kopper siktet fin spelt, jeg kjøper alltid fra Sigdal kornmølle (økologisk spesialkorn)
1 kopp rårørsukker evt kokosblomst-sukker, da blir de lysebrune og det kan de godt være
2 ts hornsalt
1 kopp yoghurt
1 ss eddik
4 ss smør

Slik gjør du:

Bland alt det tørre og smuldre inn smør med fingrene. Bland så godt inn yoghurten og jobb væsken godt inn. Bruk hendene og jobb i alle fall i fem minutt før du evt justerer med litt mer væske om du synes deigen er for hard. Den skal være en fast og god ball uten noe tørre flekker, helt homogen skal den være. La deigen stå i romtemperatur under et klede eller plastpose i ca 10 timer.

Kjevle ut deigen til 1/2 cm tykk leiv og trykk ut kakemenn og damer. Stek på 150 grader i 12-15 minutt.

Kjøl ned på rist og oppbevar i tett boks.

Enkel julesjokolade

Du trenger:

4 dl mandler (ferdig bløtlagt og tørket på forhånd)
2 dl myke dadler

2 ss kakao
10 dråper stevia
finraspet skall av en hel økologisk appelsin (medium stor), alternativt 2 dråper eterisk appelsinolje
4 ss kokosolje
en klype salt

Slik gjør du:

Kjør mandlene i foodprocessor med s-blad til de er finknust. Ha i en klype salt, kakaopulver og skallet fra appelsinen og kjør noen sekunder til. Ha så i dadlene og stevia og kjør det godt sammen før du til slutt slipper kokosoljen ned i trakten på maskinen og venter på at blandingen skal forme seg til en masse som til slutt blir en ensartet klump. Denne formes til små kuler med hendene eller dyttes ned i sjokoladeformer eller isbit-former og puttes i fryseren. Så er det bare å ta frem og nyte når det måtte passe nå i disse juletider.

Nydelig gode er de!

PS! Prøv med klementin om du ikke har appelsin- også en vinner!

Karamellkjeks

Jeg elsker karamellkjeks, faktisk så gjør hele familien det. Derfor er det disse jeg må lage mest av nå fremover mot jul, for de bare forsvinner plutselig- stadig vekk.

Du trenger:
130 g mykt kvitseidsmør eller annet godt syrnet og saltet setersmør
50 g rårørsukker
70 g lønnesirup
175 g sikta spelt av gammel type
1,5 ts ingefærpulver
1/2 ts natron
1/2 ts salt

PS! Selv om jeg får en fin feit deig av denne blandingen så er det ikke sikkert du opplever det samme ved å følge mine mål. Melets oppsugningsevne kan variere mellom både leverandører og sesonger. Derfor må du muligens justere med litt mer mel eller smør dersom du ikke får knadd deigen godt sammen.

Slik gjør du:

1. Visp smør, sukker og lønnesirup lyst og luftig, jeg bruker håndmikser
2. Bland det tørre og ha i smørblandingen
3. Bland til en deig og sett kaldt i cirka en halvtime.
4. Rull til tre pølser som er like lange som stekebrettet og legg pølsene ved siden av hverandre
5. Klem pølsene flate med henda og gjør dem noenlunde like tykke
6. Dra en gaffel på langs av deigen og dryss lett en klype salt over det hele
7. Stek midt i ovnen på 175 grader i 15-20 minutt. Må være gylne og fine
8. La dem avkjøle seg i 2 minutter før du deler dem på skrått med en skarp kniv eller pizzaruller, slik at du får ca 30 fine karamellkjeks.

Oppbevaresoppbevares i lufttett boks.

Nyt verdens beste kjeks i jula!

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: , , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!