HJEMMELAGET PIZZA – LITT SÅNN MAN GJORDE DET PÅ 80-TALLET

(lørdagspizza i gult kjøkkenlys, her kjører vi 80-talls i alle ledd i prosessen, vel bekomme 🙂

Jeg har spist pizza hver lørdag på denne måten siden jeg var liten. Hele familien på min morsside lager den slik, med små variasjoner. Er vi skikkelig crazy så har vi i 2 hele kinesiske hvitløker, så har vi noe å snakke om i familieselskaper det neste halvåret.


Pizzabunn
3 dl lunkent vann
6-7 dl speltmel, jeg bruker gammel type fra spesialkorn eller Holli mølle
1 klype salt
1 ss surdeigsstarter (evt. 1 ert blå gjær + 2 ss eddik)
2 ss mykt smør

Bland ingrediensene godt sammen til en seig deig. La den heve i minst 8 timer, derfor smart å sette deigen om morgenen.

Smør et stekebrett eller to alt etter om du ønsker en stor 80-talls pizza eller to om du ønsker søte italienske look-alike pizza. Smør henda godt før du brer deigen utover til den tykkelsen du ønsker. Ja, riktig! Ingen kjevling og ikke noe mel inn i bildet, kun rikelig med smør. Stek nederst i ovnen på 180 grader i 10-15 minutt og ta den ut og for nedkjøling. Herfra kan du mekke pizza med det samme eller fryse bunnen ned til senere.

Tomatsaus
1 stor løk eller to små
2 ss smør
1 hel kinesisk hvitløk
1 stor gulrot eller to små (for sødme, alternativt kan du bruke sukker)
4 ss fermentert ketchup (kan sløyfes)
2 pk 290 g hakkede tomater
2 ss gelatinpulver eller en dl eller to med gelatinrik nøytral kraft. Les HER for inspirasjon. (dette er noe jeg har rotet inn i oppskriften for å gjøre det lettere fordøyelig og tilhører ikke originalversjonen)
2 ss italienske krydder, som basilikum, oregano osv jeg bruker DENNE
2 ts uraffinert salt
pepper etter ønske, jeg kverner rikelig på

Smelt smør i en kasserolle og blank løken først, før du så har i hvitløk og gulrot. La det frese på svak varme i noen minutter før du har i de øvrige ingrediensene. Prinsippet herfra blir at jo lengre du lar sausen småputre, jo bedre blir smaken. Her snakker vi gjerne flere timer, men i nøden holder det med en halvtime. Men det er såvidt, altså!

Uavhengig av dette så steker du kjøttdeigen på medium varme.

1/2-1 kg kjøttdeig av glade og beitefôra dyr, stek på medium varme i godt smør i stekepanne og bland inn i fyllet. La det stå og sause seg i minst 5 minutt før du brer den over bunnen. Det skal være nok fyll til en stor tykk 80-talls pizza i langpanne og enda har du kjøttsaus til en bolognese en dag eller to senere. Det er evig nok pizzafyll til to flortynne italiensk-lignende pizzabunner.

Så må du selvsagt ha rikelig med ost som må skjæres med ostehøvel. Da blir nemlig osten mye bedre enn om du rasper den. Sånn er det bare!

Stek herligheten nederst i ovnen på 180 grader til bunnen er godt stekt og osten smeltet på toppen. Selv om jeg liker osten gyldenbrun så velger jeg å stoppe når den er smeltet. Hvorfor? Jo, fordi jeg bruker upasteurisert ost som jeg ønsker å bevare mest mulig i sin fantastiske lettfordøyelige og nærende grunnform.

Tips for mer 80-talls preg er å dele en paprika i runde skiver og legge på toppen av osten, gjerne sammen med et dryss pølsebiter. Men det gjør jeg kun når jeg er i det virkelig nostalgiske hjørnet. Barna mine synes ikke det minst om den varianten, men peiser jeg på med pølser og paprika, ja, da blir jeg fullstendig hensatt til lett intrikate jentebursdager, tuperte og himmelhøye pannelugger- og Don Johnson.

Tips 2! Har du besøk av kresne barn eller har kresne barn som ikke skal ha biter av løk eller annet så kjør kjøttsausen med stavmikser eller kjør tomatsausen med stavmikser før du har i kjøttdeigen.

Tips 3! Savner du olivenoljen? Jeg heller kaldpresset olivenolje av god kvalitet over stykket når jeg ved servering. Så bevares det gode fettet og smaken uten å bli rasert av varmen i ovnen. Det er mye bedre å steke i smør eller med annet stabilt fett av god kvalitet.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!