LAVENDEL MAGNESIUMKREM

OM MAGNESIUM, SULFAT OG ØKOLOGISK LAVENDEL MAGNESIUMKREM

Magnesium er et mineral jeg har hatt fokus på i mange år. Da mine to yngste barn var mindre, så satt de ofte med føttene i et felles fotbad tilsatt beroligende eteriske oljer og epsomsalt, og leste i hver sin bok, før leggetid. Denne rutinen har sklidd ut, bortsett fra de gangene de har klaget over voksesmerter eller min sønn har vært plaget med urolige bein om kvelden.

Med åra så har magnesiumtilskudd i tablettform stort sett erstattet fotbadet både for meg og mine. Men når jeg har en puslete mage, og trolig alltid vil ha det, så er det bedre for meg å få tilført magnesium via huden, slik at jeg ikke belaster mine ømme tarmtotter med flere tilskudd enn høyst nødvendig. Og så er det jo koselig å ha et kveldsrituale med barna, som kanskje ikke er like omfattende som bøtta med epsomsalt og 20 minutter stillesitting.

Derfor ble jeg så glad når Helsekjelda ville lage magnesiumkrem tilsatt den eteriske olje lavendel for meg; det er et perfekt tilskudd til min øvrige produktserie. Kremen er laget i samråd med lege Geir Flatabø, som jeg har stor respekt for og som har hjulpet uendelig mange barn og voksne i løpet av sin lange praksis. Jeg er stolt over samarbeidet med Flatabø og de andre som jobber i Helsekjelda. Du finner Lavendel Magnesiumkrem i min nettbutikk.

Visste du at så mye som 80% av verdens befolkning får i seg for lite magnesium via maten? Dette skyldes at jordsmonnet vi dyrker maten i er forringet, fordi vi produserer mat i hurtigfart, slik at jorda tappes, sakte men sikkert, for mineraler. Vi spiser også mindre av denne maten, og langt mer tøysemat som i stor grad består av siktet hvetemel, sukker og billig, raffinert fett. 

Magnesium er et essensielt mineral, som betyr at det må tilføres via mat eller tilskudd, da kroppen ikke lager det selv. Magnesium er involvert i en rekke biologiske og fysiologiske prosesser i kroppen, ja faktisk over 300 forskjellige. Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon ved at mineralene får musklene til å slappe av. Det er også viktig for normal nervefunksjon fordi det bidrar til normal signaloverføring. Magnesium bidrar til normal hjerterytme og også til et velfungerende stoffskifte. Magnesium er også involvert i forbrenning av karbohydrater, proteindannelse og produksjon, samt lagring av energi i alle celler. 


Tegn på mineralmangel kan være: Hodepine, uregelmessig hjerterytme, urolige bein og kramper i leggene, søvnvansker, nedsatt immunforsvar, forstoppelse, sterke menstruasjonssmerter og kroniske smerter.

Magnesiummangel kan være vanskelig å fange opp med en vanlig blodprøve ettersom det meste av magnesium befinner seg inne i cellene. Blodets jobb er å holde liv i et menneske og vil alltid streve etter at mengde magnesium holder seg konstant. En fullblodsanalyse må til for å avdekke mer reelle tall for mineralmangel, men selv ikke da kan man være 100% sikker på resultatene.

Vi forbruker mer magnesium i perioder med mye fysisk og/eller psykisk stress, og ved fysiske anstrengelser. Derfor har jeg ekstra fokus på å få tilførsel av magnesium i perioder der jeg trener mye og opplever stress og føler meg overveldet av arbeid eller selveste livet, som har en tendens til å toppe seg iblant.

I boken Vitaminalfabetet anbefales det tilskudd av magnesium:

 • Hvis du har «bløtt» vann eller drikker flaskevann med lavt mineralinnhold
 • Hvis kosten for det meste består av bearbeidet mat eller inneholder for mye protein, fett, sukker, koffein eller kullsyreholdige drikker
 • Hvis du regelmessig drikker moderate til store mengder alkohol
 • Hvis du har sterk eller smertefull menstruasjon, eller plages av premenstruell spenning
 • Hvis du har høy risiko for osteoporose
 • Ved svangerskap og amming
 • Hvis du bruker p-piller, vanndrivende medisiner, antacider (for fordøyelse) eller får hormonbehandling

Mat som er rik på magnesium er innmat, kjøtt, fisk og skalldyr, grønne grønnsaker, bananer, mørk sjokolade, chiafrø og havregryn. For de tre siste er det viktig å nøytralisere fytinsyre og enzymhemmere for å kunne nyttiggjøre deg av magnesium og andre mineraler i maten.

I Norge er daglig anbefaling av magnesium: 350 mg for menn og 280 mg for kvinner, barn fra 85-280 mg.

 Så la oss snakke litt om sulfat. Dersom du har opplevd god effekt av epsomsalt, så vet du ikke om det skyldes aller mest at du har behov for magnesium eller sulfat. Sulfat er kanskje for mange like viktig som magnesium, selv om vi ikke hører like mye om dette mineralet. Derfor er magnesiumsulfat valgt spesifikt for dette produktet. Sulfat er både oversett og ukjent og magnesiumsulfat er derfor å foretrekke fremfor magnesiumklorid eller andre magnesiumformer. Magnesiumsulfat er kanskje det mineral som kroppen har aller størst forbruk av på grunn av tap via slimhinner, og ved kroniske sykdommer via urin. Legen vi har samarbeidet med om dette produktet mener også at sulfatmangel ofte er oppdaget hos pasienter med mage/tarm-problemer. For å ikke belaste fordøyelsen ytterligere er det nyttig å tilføre magnesium og sulfat via huden.

LAVENDEL, ETERISK OLJE

Latin: Lavandula angustifolia og Lavandula officinalis.

Flyktighetsgrad: Middels.

Duft: Sterkt aromatisk, klar, likevel mild og floral.

Kvalitet: Feminin og maskulin/Yin og Yang.

Lavendel er en eviggrønn, treaktig busk som kan bli opptil en meter høy. Den har blekgrønne, ovale og lange blader og blomster med en blåfiolett farge. Alpelavendel har en annen kjemisk sammensetning fordi den vokser så høyt over havet. Den har enda mer beroligende egenskaper enn den vanligste lavendelen. Den vokser og gror i mange europeiske land, aller mest i Frankrike hvor det også produseres mest eterisk olje. Du får også kvalitetsolje fra Tasmania, og England produserer lavendel i småskala. Oljen utvinnes ved dampdestillering av blomster.

Kjemiske komponenter

Linalylacetat (opptil 40 %), linalol (24–30 %),lavandulol, lavandulylacetat, terpineol, cineol, limonen, ocimen, karyofyllen med flere.

Historie

Lavendel stammer fra det latinske ordet lavare, som betyr å vaske, og ble mye brukt blant romerne til bading og renhold. Det var også trolig romerne som introduserte lavendeloljen i England, og siden 1700-tallet har den vært en favoritt innen skjønnhetspleie i form av lavendelvann, -såper og -parfymer. Poser med lavendel i skap og skuffer holdt møll unna, og er fremdeles vanlig å bruke. Du finner den også i renholdsprodukter og i mat som eddik, sjokolade, drops og urtete. 

Slik virker lavendel

Lavendel virker krampeløsende, muskelavslappende, slimløsende, antibakteriell, antiviral, soppdrepende, betennelsesdempende, sårlegende, hudpleiende, cellefornyende, og har god virkning mot blærebetennelser og nyreproblemer, samt mot migrene. Det er en balanserende, harmoniserende og søvnfremmende olje. En studie fra 2012 målte hva som skjedde med pasienter som var plaget med hodepine, når de inhalerte lavendel i 15 minutter. 47 pasienter skulle sjekkes hver halvtime gjennom to timer. Av 129 anfall av hodepine responderte 92 positivt på eterisk olje av lavendel.

Lavendel er en utrolig allsidig og fin olje å blande med nær sagt alle andre eteriske oljer, og støtter deg i din kommunikasjon med omverdenen. Den åpner sinnet og øker toleransen for både deg selv og andre. Lavendel er fin å bruke mot psykiske problemer og tvangsmessige tanker og handlingsmønstre, også ved fysisk utmattelse.

Lavendel var en av de første oljene jeg ble kjent med, og den har alltid hatt en beroligende virkning på meg. Jeg har brukt lavendel under alle fødslene mine fordi den gjør meg avslappet. Den kan påføres rett på huden (alltid uttynnet på barn) og er fin på brannsår, utslett, brenneslereaksjoner, sår og rifter. Lavendel er både min Pyrisept og mitt «plaster», fordi den er bakteriedrepende og dessuten sårpleiende. Jeg opplever at de fleste sår og skrammer opp til en viss størrelse har best av å luftes og ikke kapsles inne i et lufttett plaster.

Lavendel er en god alt-mulig-olje som jeg har skrevet mye om i boken min Eteriske oljer for kropp sjel og sinn

BRUK AV LAVENDEL MAGNESIUMKREM

Jeg har Lavendel Magnesiumkrem på nattbordet og smører meg selv hver kveld på tynne hudområder som på innsiden av armene, innsidene av lårene og inne i knehasene. Jeg synes også det er behagelig å smøre føttene, da jeg opplever kremen som rik og hudpleiende. Ofte smører jeg beina og føttene til mine to minste når de har lagt seg. Et fint og beroligende kveldsritual som de setter pris på, både fordi det er behagelig og gjør godt, men også fordi det skaper ekstra kontakt mellom oss, etter en dag med mye styr.

Noen opplever at det klør litt i starten, det er vanligvis et tegn på at du har magnesiummangel og virkelig trenger ekstra tilskudd. Etter ca 5 minutter roer denne kløen seg. Dette kan vedvare frem til du har fått fylt på magnesiumlagrene. 

Et pumpetrykk inneholder 49 mg magnesiumsulfat. 

Anbefalt dosering:

Mot kramper og muskelsmerter: 

Masser 1-2 pumpetrykk på aktuelt område. Unngå slimhinner.

Som magnesiumtilskudd: 

Masser inntil 8 pumpetrykk på tynn hud. Unngå slimhinner.

Du kan oppleve lindring av muskelsmerte og muskelkramper ved bruk av magnesiumkrem.

Lavendel kan virke beroligende og fremme god søvn.

Ingredienser i Lavendel Magnesiumkrem

 • Aqua (vann)
 • Sodium Stearoyl Lactylate (naturlig emulgator, framstilt av melkesyre og fettsyrer frå rapsolje.)
 • Magnesium Sulfate,mineral utvunnet fra gruver. Tilfører kroppen magnesium og sulfat
 • Glycerin* (naturleg del av feitt, uttrekt frå økologisk kokosolje. Virkar til å oppretthalda fuktbalansen i huden.)
 • Carthamus Tinctorius Seed Oil* (økologisk, kaldpressa tistelolje. Tistelolje er rik på essensielle feittsyrer som kroppen ikke produserer selv. Det er en lett olje som trekker hurtig inn i huden, og blir brukt i kremen for å balansere oljeblandinga.)
 • Olea Europaea Fruit Oil* (økologisk, kaldpressa olivenolje. Olivenolje blir mye brukt til hudpleie, og blir regnet for å vere ei spesiell olje, rik på vitamin og polyfenoler (antioksidanter).
 • Glyceryl Stearate (naturlig emulgator, utvunnet fra bærekraftig dyrket palmekjerneolje)
 • Cetearyl Alcohol (naturlig stabilisator, utfunnet fra bærakraftig dyrket kokosolje og palmekjerne)
 • Simmondsia Chinensis Seed Oil* (økologisk, kaldpresset jojobaolje. Jojobaolje ligner vårt eige hudfeitt, verner huden og tilfører fukt og verdifulle vitamin.)
 • Lavandula Angustifolia Herb Oil* (økologisk lavendelolje)
 • Polyglyceryl-6 Stearate (vegetabilsk emulgator)
 • Sodium Levulinate (naturlig, vegtabilsk. Verkar mykgjørende på huda.)
 • Potassium Sorbate (kaliumsorbat, konservering)
 • Polyglyceryl-6 Behenate (vegetabilsk emulgator)
 • Tocopherol (Naturlig E-vitaminolje, utvunnet frå GMO-fri soya. Blir brukt i kremen som antioksidant, og forlenger haldbarheten til planteoljene.)
 • Glycine Soya Oil (soyaolje)
 • Linalool (naturlig komponent i lavendelolje)
 • Limonene (naturlig komponent i lavendelolje)

*= Økologisk sertifisert. Et naturprodukt utviklet og produsert i Norge, i samarbeid med lege. 

Du kan kjøpe Lavendel Magnesiumkrem i MIN NETTBUTIKK!

Kategori: Kategori: Eteriske oljer
Stikkord: Stikkord: , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!