MUNNHYGIENE OG HELSE

Er det tenkelig at statusen i munnhulen din gjenspeiler tilstanden i resten av din kropp? Ja, både ny og gammel forskning tyder på dette og er sikkert noe tannleger har lært om på sitt studium. Jeg håper og tror det.

Her vil jeg snakke om mine personlige erfaringer om ulike grep som kan gjøres for å bedre tilstanden både i tygge- og prate-verktøyet ditt uten å gå alt for kontroversielt til verks. Jeg er tross alt ingen tannlege. Men det er ingen tvil om at jeg har mindre tannverk og færre problemer med munnhulen min etter endring mot et langt mer næringstett og lettfordøyelig kosthold de siste ti åra i kombinasjon med oilpulling og selvsagt også ved hjelp min dyktige og ærekjære tannlege Amandeep. Jeg elsker snille tannleger med små, forsiktige hender, selv om jeg er livredd for borring, for jeg hadde trolig vært sinnsyk av tannverk om det ikke fantes gode tannleger. Apropos tannleger …

Weston A. Price var en tannlege som virket i Cleveland Ohio på 1930-tallet. Han oppdaget at nettopp tilstanden i munnen sa mye om den generelle helsetilstanden til sine pasienter. Var munnen full av karies (tannråte) og betennelser i tannkjøttet (periodontitt og gingivitt der de to periodontale sykdommene vi snakker om) hadde ofte pasientene flere helseproblemer. I denne tiden freste sosialantropologer rundt i verden og undersøkte ulike urfolk. Noe de fleste la merke til var de vakre tennene til urfolk, perlerader som hadde god plass og hvite som snø. Dette fascinerte vår amerikanske tannlege og han brukte 12 år av sitt liv på å oppsøke ulike urfolk for å se hvordan de levde og hva de gjorde for å ha slike vidunder-tenner. De var tross alt usiviliserte og manglet både tannbørster, tanntråd og fluor.

Han undersøkte alle medlemmene i de ulike samfunna, både små og store. Han gikk høyst vitenskapelig til verks etter at han hadde fått tilliten til stammehøvdingen/ledelsen i de ulike grupperingene. Han gkk systemisk til verks og telte alle tenna til store og små, samt noterte statusen. Han tok prøver av maten de spiste til daglig for å avdekke næringsstatusen i disse og også beinprøver fra døde der det var mulig å få til. Det var store variasjoner i klima, kosthold og levekår blant de ulike samfunna, men de hadde ett fellestrekk. Kostholdet ga dem 4 ganger mer mineraler og og hele 10 ganger mer av fettløselige vitaminer som A, D, E og K (vitamin K var ikke på dette tidspunktet avdekket, men han kalte dette vitaminet for X-faktor) enn samtidens amerikanske kosthold.

Det han syntes var underlig var at munnhygiene-teorien ikke var gjeldende i de usiviliserte samfunnene han oppsøkte. Hos en avsidesliggende samfunn i Lötchental i Sveits beskrev han at tennene på flere av medlemmene var dekket med grønt slim, men tennene var likevel uten tannråte. Altså styrket disse oppdagelsene hans tese om at kostholdet påvirket tannhelsen. Enda mer konkret konkluderte han med at mineral- og vitaminstatus i sikringskosten hadde en avgjørende rolle for tannhelse og øvrig helse, noe du kan lese mer inngående om i hans bok Nutrition and Physical Degeneration – A comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects. Et verk jeg anbefaler på det varmeste og som jeg har skrevet om i andre sammenhenger her på bloggen min tidligere. For eksempel HER. Selvfølgelig møtte han isolerte mennesker i disse samfunnene som hadde enkelte ødelagte tenner, men dette skyldtes uhell, som resultat av støt- og fallskader og ikke øvrig livsstil.

Jeg mener selvsagt ikke at vi skal slutte å pusse tenna men gjerne stappe i oss gode mengder mat som gir større mengde næring enn kneipp og cheerios. Med mindre vi går på spesielle lavkarbo-dietter har de fleste et høyt innhold av raske karbohydrater i kosten. Da sikter jeg til raffinert siktet mel og sukker i hovedsak. Selv jeg spiser nok mer av denne typen karbohydrater enn jeg burde- og kan også finne på å tylle i meg en sjokolade eller et kakestykke i både ny og ne. Dette gir mat for Karius og Baktus og i tillegg har jeg superdårlige tenner fra starten av. Jeg pådro meg med enkelhet børten hull da jeg flytta på hybel som 15-åring, hvor sikringskosten bestod av T-briks (finnes disse enda?), nudler, pasta, Mexican Fiesta, Ostepop og brus. En fun fact var at jeg brukte potetgull som pålegg inne i T-briksen noe jeg på daværende tidspunkt syntes var helt logisk, for det smakte jo godt.

Heldigvis har både kunnskaps- og bevissthetsnivået økt siden dengang, men vedlikehold av disse “tullehulla” koster meg tusenvis av kroner i alle fall annenhvert år. Fyllingene løsner, sprekker og nye hull dannes der all denne løsningen og sprekkingen finner sted. Men dette har jeg opplevd mindre av etter at jeg startet med OILPULLING.

OILPULLING: HVA, HVORDAN OG HVORFOR

Oilpulling har jeg styra med av og på i mange år, mer metodisk den gang da jeg var plaget med en herlig veksling mellom murring og tannverk knyttet til to rotfyllinger og en løs krone og bro og alt det forferdelset der. Det er vondt å ha nervesmerter. Tannverk gjør meg helt utslått og er de verste smertene jeg kjenner til. Heldigvis er det noen helt unike eteriske oljer som kan bidra effektivt med smerterlindring og i tillegg er det eteriske oljer som har både sopp- og bakteriedrepende funksjoner uten å ta knekken på det sunne mikrolivet i munnhulen. Spesielt ønsker jeg å fremheve nellik som virker mye mer effektivt enn paracet og ibux på meg. Kamille kommer på en god andreplass for å dempe nervesmerter.

I munnhulen er det rom for opp til 700 ulike bakterietyper, tenk på det du, neste gang du skal kline… Jaja, men det vanlige er at det er rundt 350 ulike bakterieslag. Ikke alle er like gunstige å ha boende inne i munnhulen og noen er rett og slett skadelige og kan bidra til tannråte, plakk (plaqe heter det visst) dårlig ånde og ulike sykdommer i tannkjøttet.

Weston Price snakket ikke om oilpulling, men det har jeg tenkt å gjøre. Det er en gammel ayurvedisk rensemetode for å oppnå god tannhelse og generell helse. Det er mange teorier om hva dette skal være godt for. Noen er rimelig “flummige” – jeg har en litt mer pragmatisk tilnærming til hva det gjør for meg.

SLIK GJØR DU DET:

1 ss extra virgin kokosolje. Jeg foretrekker den selv om man i tradisjonell ayurvedisk medisin brukte sesamolje som du selvsagt også kan bruke.

1 dråpe eterisk olje av nellik dersom du plages med tannverk. Alternativt også 1-2 dråper romersk kamille og eller lavendel.

1 dråpe eterisk olje av tetre eller geranium dersom du er plaget med hvitt belegg på tunga. Disse eteriske oljene har kjemiske komponenter som er soppdrepende.

1 dråpe kanelbark dersom du har problem med tannkjøttet.

Ta kokosoljen på en spiseskje og drypp den eteriske oljen på skjeen og ha i munnen. Selv om oljen er stiv på skjeen vil den smelte raskt i din lune munnhule. La dette rulle rundt/skylle forsiktig bak lukkede lepper, uten å overdrive så du blir utslitt, i alt fra 5-20 minutter. Jeg gjør det ofte et sted mellom 10 og 20 minutter. Oljen blir mer tyntflytende med tiden og husk å spytte det i søppeldunken eller på en diskret plass ute. Jeg har gått tur med bikkja flere ganger i kombinasjon med oilpulling og bedt en stille bønn om å ikke møte noen på veien. Det jeg prøver å si er at du må finne deg en rutine som gjør at du faktisk utfører oilpulling og ikke bedriver teoretisk oilpulling, for det hjelper ikke på noe som helst med mindre du fysisk utfører handlingen. I starten husker jeg at jeg syntes det var litt ekkelt å ha dette i munnen så lenge, men etterhvert går det av seg selv. Det er en tilvenningssak og går seg til veldig raskt. Jeg går gjennom prinsippene med oilpulling og vi gjør det i praksis og i fellesskap under min årlige LIVSENDRENDE KVINNEHELG, siste helgen i april. Den kan du lese mer om HER.

PS! Du kan gjøre oilpulling uten eteriske oljer, men jeg opplever en langt mer effektiv virkning ved å kombinere disse edle dråpene med kokosolje.

Noen sier du ikke skal pusse tenna før og noen sier du ikke skal pusse tenna etter. Jeg pusser tenner OG TUNGE både før og etter oilpulling og trives best med det. Det er ingen tvil om at du vil oppleve en renhetsfølelse i munnen etter oilpulling og som du ikke oppnår ved kun å pusse tenna. Bare prøv så forstår du hva jeg mener.

Selv om studiene jeg viser til er for få og for lite omfattende til at de i seg selv kan konkludere men heller indikerer at oilpulling kan redusere antall skadelige bakterier i munnhulen, hindre plakk (heter vel egentlig plaque på fagspråket), bedre tannkjøtt og generelt være god for munnhygiene, så mener jeg det er utrolig smart å “oilpulle”. Minst en gang per uke, helst hver dag. Mine erfaringer er høyst subjektive men fullstendig reelle. Jeg har også flere venner og bekjente som lovpriser oilpulling. Tannlegen til en god venn av meg lurte på hva hun holdt på med etter et år daglig oilpulling. Tannlegen mente hun hadde fått fantastisk hvite tenner, de så sterkere ut enn ved forrige kontroll og tannkjøttet var friskt, rosa og vakkert.

OILPULLING HAR HATT FØLGENDE EFFEKT PÅ MEG:

  • Dempet tannverk, mest effektivt i kombinasjon med 2 dråper eterisk olje av nellik. Lavendel, kamille og tetre har også hatt god virkning på tannverk og murring.
  • Fjernet trøske (hvitt belegg) på tunga etter to fæle antibiotika-kurer for noen år siden. Her brukte jeg extra virgin kokosolje som inneholder soppdrepende kaprylsyre. I kombinasjon med geranium og/eller tetre tar det knekken på overvekst av dumme sopper som ikke skal være i overflod i munnhulen. (PS! Aldri bruk eteriske oljer i munnen på spedbarn som også kan oppleve å få trøske på tunga).
  • Hvitere tenner i perioder jeg har brukt oilpulling daglig over flere dager. Det har redusert tannsten og fjerner plakk.

Jeg ble utrolig glad da jeg leste at den funksjonelle legen Sara Gottfried taler varmt om oilpulling. Hun er gynekolog og har spesialisert seg på hormonregulering ved hjelp at naturlige metoder som kosthold, bevegelse, spesifikke tilskudd, stressreduserende øvelser og riktig fysisk aktivitet. I boken Younger, hvor hun tar for seg hvordan du kan resette dine gener og reversere aldring (vel det siste er umulig tenker jeg, men utsette gravitasjonen så lenge som mulig det er jeg med på), henviser hun til studier som viser at periodontale sykdommer er mer vanlige hos menn og satt i sammenheng med tidlig åreforkalkning og hjertesykdom. Ugunstige bakterier i munnhulen er også i følge en studie hun refererer til relatert til fortykninger i den indre halsarterien, som er et tegn på åreforkalkning og forstadiet til slag, som forhindrer blodstømmen til hjernen. Videre forteller hun at 22-50 prosent av oss har halitosis (dååååårlig ånde, bahh).

Hun anbefaler elektrisk tannbørste, tanntråd to ganger daglig og oil pulling daglig som et livsforlengende tiltak. Studier viser også at dersom du ikke bruker tanntråd så øker du dødsrisiko med 30%, det er også viktig å oppsøke tannlege minst en gang per år som et helseforebyggende tiltak, mener Dr. Gottfried. Hun konkluderer med at daglig oilpulling vil redusere gingevitis (betennelse i tannkjøttet) og redusere den totale mengde anaerobe bakterier i munnen som i sum vil gjøre at du får bedre ånde samtidig som at du vil leve lengre. Så her er det bare å oilpulle deg til evig liv med skjønn ånde. Jeg anbefaler deg på det varmeste å høre Ingefær podcast og episoden hvor Sara intervjuer denne interessante og helhetstenkende funksjonelle legen. Jeg tror ikke de snakket om oilpulling men du får mange andre gode råd til et langt liv med god livskvalitet. Sara har også flere poder med meg, som du gjerne må lytte til.

FORSKNING som kan være aktuell for deg å se på som underbygger mine ulike poeng:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198813/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198813/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279514/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1570844/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3522644

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!