OM ANEMI, TRADISJONSMAT, INNMAT OG LITT OM NATURENS KRAFTVERK

Mine faste lesere og kursdeltakere vet at jeg var en pingle i barndommen. Jeg snakker ofte om min helsereise, da jeg tror den er representativ for så mange andre og kan gi håp. Plager som astma, allergier, intoleranser, eksem, forstoppelse, diarè, blærebetennelser, øreverk, dårlige tenner og skjeve tenner som et resultat av smale kjever, bihulebetennelser og ymse diagnostiserte adferdsvansker er faktisk rimelig vanlig blant våre oppvoksende søte små. Jeg snakker også om at jeg tror at de fleste barn som lever på dagens moderne kosthold er underernærte. Jeg tror også at feilernæring eller underernæring er årsaken til det meste av kroppslige og mentale plager vi sliter med. Jeg vil da påpeke at traumer som er et resultat av vonde opplevelser ikke skal undergraves, da dette også kan skade en liten kropp. For ikke å snakke om det vanvittige prestasjonspresset vi utsetter våre barn for. Jeg kjenner til barn som har opp til 7 fritidsaktiviteter per uke i tillegg til skole, venner og familie. Det er ikke bra, det er jeg overbevist om. En av mine plager i barndommen og faktisk helt frem til jeg var 36 år var anemi. Jeg hadde blek hud, bleke slimhinner, følte meg kraftløs og orket ikke store anstrengelser. Legen rekvirerte jernpreparater som gjorde avføringen kullsort og jeg vekslet mellom forstoppelse og rennende avføring. Jeg husker godt at jeg alltid hadde mye magevondt da jeg gikk på disse hestekurene. Det underlige var at jeg fortsatte å være anemisk, som om hestekurene ikke hadde noen annen funksjon enn å gjøre magen dårligere enn den var fra før. Andre symptom på anemi er: Tretthet Brystsmerter Hyppige infeksjoner Hodepine Dårlig matlyst Svake negler Kortpustethet I voksen alder skylte jeg ned flaske på flaske med Floradix og diverse jernpreparater som skulle være mer skånsomme for vommen enn legens hestekurer, uten nevneverdige resultater. De siste tre åra har jeg ikke vært anemisk. Blodprøvene mine viser nydelige tall både på vitamin og mineralstatus i tillegg til et kolesterol som ikke legene tror kan være mulig når de vet at jeg spiser mye mettet fett. I tillegg har jeg knapt fett på indre organer som er en viktig indikator på indre helse. Så  hva er svaret på en kropp i balanse? De fleste som leser bloggen min vet hva jeg vil svare, nemlig ekte mat! For å ikke fremstå som et større matvrak enn jeg er så vil jeg også si at passe mengder morsjon,  gode relasjoner og rause porsjoner kjærlighet også er livsviktig for en kropp og en sjel i balanse. Men siden dette først og fremst er en matblogg, så fortsetter vi der. Ekte tradisjonsmat handler om å spise næringstett og ren mat som er tilberedt på en måte som gjør at kroppen mest mulig effektivt kan bruke næringen som drivstoff. Om man da sitter å lurer på hva det er og hva det innebærer så kan jeg gi en light-variant av hvilke matemner jeg har lagt aller mest fokus på i disse årene jeg har spist som jeg misjonerer: * Lever, fra beitefôra glade dyr * Fiskelever fra villfanget fisk, kaldpresset.. * Fullverdige proteinkilder fra glade og beitefôra dyr, samt villfanget fisk. * Alle måltid inneholder en god kilde til mettet fett, som oftest naturlig animalsk fett fra kjøtt og kraft, extra virgin kokosolje eller smør eller klarnet smør fra beitefôra kyr. * De fleste middager inneholder kraft, løk, hvitløk og andre varmende og fordøyelsesstimulerende krydder i tillegg til fullverdige proteiner og godt fett.  * Melkesyregjæret mat og drikke har vært viktige følgesvenner. Mine favoritter som jeg har spist mest av har vært melkekefir, kombucha, vannkefir og kimchi. Men også yoghurt, surdeigsbakst og upasteriserte langtidslagrede oster samt melkesyregjæret spekemat er viktige innslag av levende og enzymrik mat full av god næring. Det er ikke mer komplisert enn å spise godt, riktig og i passelige porsjoner. I alle fall har det ikke vært mer komplisert for min del. Jeg ser at vi har ulike utgangspunkt i møte med tradisjonsmat, men jeg tror det er utrolig viktig å ikke henge seg opp i en av de tingene jeg har nevnt, men forsøke å fange inn helheten i tradisjonsmaten, slik at du får et variert og samtidig helhetlig kosthold der du får alle de essensielle næringstoffene du behøver for å fungere som du skal. Vi lever i et samfunn der alt skal være stykkevis og delt. Jeg er i mot den måten å tenke om mat og ernæring. Jeg hadde vunnet NM i høydose vitamindosering om det hadde vært en slik konkurranse for 5 år siden. Til tross for høydose av diverse kosttilskudd, så hadde jeg likevel ikke en kropp i balanse. Jeg tror også at kroppen gjenkjenner næring fra mat og klarer å ta det opp i langt bedre grad enn fra syntetiske vitaminer. Det er i alle fall jeg et levende bevis på.

På bildene ser du marg fra et kraftkokt fenalår og du ser lammelever som jeg lagde alt fra leverpostei til kjøttkaker og tørkede leverkapsler av.

Dersom jeg nå likevel tvinger meg til å dra frem et enkelt matemne som det beste, så må det bli lever! Lever gir krefter fordi den inneholder komprimert næring i form av fullverdige proteiner, et bredt spekter av B-vitaminer og andre vitaminer, både vannløselige og fettløselige i tillegg til livsnødvendige mineraler, blant annet jern i store mengder. At lever alene kan flytte fjell med tanke på helse, det vet jeg. Jeg og de andre kraftmødrene har fått så utrolig mange tilbakemeldinger på at lever er ekte supermat, at det er umulig å ignorere. Jeg mistenker også at lever, i tillegg til annen innmat som for eksempel hjerte, tunge og marg har vært en av mine beste hjelpere på veien til en kropp i balanse, uten anemi, allergi, leddgikt, blærebetennelse og bihulebetennelser, som var mine faste gjengangere. Det er viktig at både lever, kjøtt og kraftbein kommer fra rene dyr som har spist naturlig  mat. Du finner oversikt over leverandører på ekte mat HER! Jo flere dager jeg lever som jeg gjør, så forstår jeg den enkle logikk i at en naturlig organisme, som jo tross alt menneskekroppen er, behøver naturlig mat. En annen konsekvens av denne maten er en livsstil som gjør at jeg mer enn noen gang føler meg nærmere naturen, de naturlige syklusene, min egen kropp og også bruker moderlig intuisjon som den viktigste rettesnor i møte med mine barn, heller enn brukermanualer til barneoppdragelse og barneernæring. Jeg lever et naturligere liv i all sin enkelhet og det føles utrolig meningsbærende og er en nydelig motvekt til det unaturlige prestasjons-peset som samfunnet vårt pålegger oss i dag. PS! Anemi er bare en av mange mangler som kan få en kropp ut av balanse. Jeg ønsket i dag å dele min anemi-histore med dere, fordi den hadde sånn en lykkelig slutt. Men den var bare et symptom på mye rart som var i ubalanse i min kropp og kun ekte mat klarte å gjøre noe med det. God helg, gode lesere!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!